Roistovaltio taas vauhdissa

Posted by admin on November 15, 2004 under Uncategorized | Comments are off for this article

Alla Yleisradion tämänpäiväinen juttu. Täällä Tanskassa meillä eilen hyvä päivä protestissa tuota mainittua meininkiä vastaan.

Yhdysvallat valehtelee edelleen, että tämä kilpihomma olisi pelkästään “roistovaltioita” vastaan. Tai kyllähän se on niinkin, mutta Yhdysvaltojen määritelmä “roistovaltioista” on “kaikki paitsi me”. (”Jos et ole meidän puolellamme,…”) Ja erityisesti Venäjä, jolla on eniten ydinaseita Yhdysvaltojen ulkopuolella. Aikamoista provokaatiota ja Venäjän tyrkkimistä on ollut puheet, että jos ei kilpeä saada rakennetuksi Tsekkiin ja Puolaan, niin sitten Liettuaan esimerkiksi. Ja nyt kertovat näistä visiiteistä Bulgariaan ja Georgiaan samalla matkalla. Tarkoituksena on ilmeisesti antaa vahva viesti siitä, kuka käskee ja ketä.

Tähtien Sota -hankkeen tarkoituksena on luoda USA:lle mahdollisuus ensi-iskuun ilman vastaiskumahdollisuutta USAa tai sen liittolaisia (eli “intressejä” eli imperiumin orjia) vastaan. Maailmasta tehdään näin turvallisempi paikka, kun olemme kaikki vankeja ja kyttäämme toisiamme. Ja jos se ei olisi USA, niin se olisi joku pahempi – harmi vain että se “pahempi” voi olla miksi USA on tulossa, jos ei suunta muutu.

Tämä kriittisyys ei ole kielteisyyttä, vaan kaiken hyväksyminen ilman kritiikkiä on kielteistä välinpitämättömyyttä, pelokasta itsesensuuria ja pessimististä voimattomuuttamista (voimauttamisen vastakohta!)

Rice matkaa Tshekkiin sopimaan ohjuspuolustusjärjestelmästä
Julkaistu 07.07.2008, klo 04.34 (päivitetty 07.07.2008, klo 06.38)
Ulkoministeri Condoleezza Rice matkustaa maanantaina Prahaan allekirjoittamaan sopimuksen USA:n ohjuspuolustusjärjestelmän rakentamisesta Tshekin maaperälle, Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kerrotaan.

Ricen kerrotaan nelipäiväisen vierailunsa aikana vierailevan myös Bulgarian Sofiassa sekä Georgian Tbilisissä.

Yhdysvallat haluaa rakentaa ohjuspuolustusjärjestelmänsä Tshekin ja Puolan maaperälle puolustaakseen itseänsä ja liittolaisiansa kutsumiltansa “konnavaltioilta”, joihin se laskee Iranin lukeutuvan.

Tshekki on hyväksynyt järjestelmänsä maaperälleen. Puola on toistaiseksi torjunut Yhdysvaltain Puolen maaperälle kaavaileman ohjuspuolustusjärjestelmän.

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Rice olisi valmis tekemään vierailun nyt myös Varsovaan, mikäli ohjuspuolustusasiassa päästäisiin yhteisymmärrykseen hänen Euroopan vierailunsa aikana.

Puolan pääministeri Donald Tusk totesi lauantaina maan olevan valmis jatkamaan neuvotteluja Yhdysvaltain puolustuskilven osan sijoittamisesta Puolaan.

Venäjä vastustaa Yhdysvaltain Itä-Euroopan-ohjuskilpihanketta. Myös yleinen mielipide on hanketta vastaan niin Puolassa kuin Tshekissä.

Reuters, YLE Uutiset